Hèctor: Fill major del rei Príam i la reina Hècuba de Troia, i espòs de Andrómaca. En la Ilíada Hèctor és el millor guerrer troià. Com comandant de les forçes de la ciutat, la seva contribució a la resistència enfront de l'exèrcit grec durant nou anys és decisiva, i gairebé al final obliga als grecs a fugir en els seus vaixells. No obstant això, durant la batalla mata a Pàtrocle, l'amic estimat d'Aquil·les, l'heroi dels grecs. Aquil·les, que s'havia retirat de la lluita per una disputa amb el rei Agamèmnon, líder de les forces gregues, torna al camp de batalla per a venjar la mort del seu amic. Desconsolat i frenètic, persegueix a Hèctor tres vegades al voltant de les muralles de Troia, el mata i després lliga el cadàver al seu carro i l'arrossega per l'exterior de les muralles fins a la pira funerària de Pàtrocle. A l'assabentar-se que els grecs es neguen a celebrar els ritus funerals del seu fill, el trist Príam acudeix a Aquil·les amb l'ajuda del déu Hermes i li demana que li lliuri el cos del seu fill. Aquil·les accedeix commogut pel dolor del vell rei i declara una treva perquè els troians celebrin un funeral adequat.
La Iliada conclou amb una descripció del funeral celebrat en honor d'Hèctor. En contrast amb el feroç Aquil·les, Hèctor simbolitza el guerrer caballerós.
La mort d'Hèctor: Quan tots els troians havien tornat a entrar en la ciutat, Aquil·les i Hèctor s'enfronten sols, al peu de la muralla. Per primera vegada en la seva vida, Hèctor té por. Fuig davant Aquil·les, que li persegueix. Però en l'Olimp, Zeus, que observa el combat, envoltat de tots els déus, pesa en una gran balança la destinació d'Aquil·les i el d'Hèctor. Una vegada coneguts les destinacions per Zeus, gens pot impedir ja el desenvolupament del drama. Atenea, prenent la forma de Deífobo, germà d'Hèctor, acudeix al seu costat. Hèctor creu que és auxiliat. Es deté i planta cara. Però Atenea desapareix. Hèctor sap que tot està complert, i és mort per Aquil·les. Al morir, una vegada més prediu al seu enemic una mort pròxima. El relat de la Ilíada acaba amb l'ambaixada de Príam, que ve a reclamar a Aquil·les el cos del seu fill. No es continua fins al que es pensaria que és el seu terme natural, la mort d'Aquil·les. Però la guerra contra Troia continua, i és possible reconstruir-la gràcies a les al·lusions que es troben en altres obres literàries, abans de res, l'Odissea, i després les tradicions seguides pels autors tràgics, les notes dels comentaristes antics i els fragments conservats de les epopeies perdudes.
3 comentarios:
Molt bé Saray.
La veritat és que s´ha quedat molt bon post.
Un abraç.
Hola. Me ha encantado el post de Hector de Troya. Pon otro como este. (voz de rambo)"Esto es lectura de calidad chicos. Para saber mas sobre este tipo...¿como era...? Hector de troya muchacho/a lee bien este post de Saray". Venga saray y a por todos/as.
Sort Saray, bona entrada.
Publicar un comentario