miércoles, 8 de octubre de 2008

EL SIGNE DE TAURO

Tauro és una constel.lació zodiacal, el seu nom ve del llatí i significa bou. En el zodíac, és el segon signe i com a tal, en l'antigüetattenia la constel.lació amb el mateix nom, però després la precisió dels equinoccis ha fet que el signe Tauro estiga ocupat per la constel.lació Aries.

Dins de la mateixa constel.lació trobem algunes estreles dignes de mencionar, com poden ser Aldebarán, l'estrela més brillant de tota la constel.lació, una gegant roja i Elnath que forma les banyes del bou juntament amb ζ Tauri. Tauro també conté dos dels cúmuls oberts més coneguts del firmament, les Pléyades, on cal senyalar a Merope i les Híades, on l'estrela principal és Tauri.
Sobre Tauro existeixen diverses llegendes mitológiques, una d'aquestes llegendes és la d'Europa.

Agenor, fill de Libia Poseidó, va anar d'Egipte a Caánan i es va casar amb Telefasa, va tindre cinc fills i una filla, aquesta filla era Europa. Zeus es va enamorar d'Europa i va enviar Hermes per a conduir el ramat de Agenor a la costa de Tiro, on Europa solia anar de vegades amb les seves amigues. Llavors, Zeus es va transformar en un bou blanc amb petites banyes entre les quals hi havia una ratlla negra. A Europa li va agradar molt el bou, i en comprovar que era mans, va començar a jugar amb ell posant-li flors a les banyes i a la boca. Després es va ficar al seu llom i a poc a poc Zeus la va anar endinsant en el mar fins que va arribar a la costa de Cortina, i allí la va violar. Europa va tindre tres fills, Minos, Radamantis i Sarpedón.

La informació referent a la constel.lació de Tauro, així com les seves estreles i cúmuls l'he trobada en la Wikipedia. La informació mitológica sobre aquest signe zodiacal l'he treta de la página http://www.portalciencia.net/mitotauro.html, en aquesta web es poden trobar altres llegendes mitológiques referents a aquest tema.

No hay comentarios: