lunes, 29 de noviembre de 2010

Paraules en valencià.

-Filosofia: la paraula filosofia ve de filos que significa "amic" i de sofia que significa "saviesa". En grec la paraula filosescriu "φιλος" i sofiaescriu "σοφία". La filosofia és l'estudi d'una varietat de problemes fonamentals sobre qüestions com l'existència, el coneixement, la veritat, la moral, la bellesa, la ment i el llenguatge. En abordar aquests problemes, la filosofia es distingeix del misticisme, la mitologia i certes formes de religió per la seva èmfasi en els arguments racionals, i de la ciència experimental perquè generalment porta endavant les seves investigacions d'una manera no empírica, sigui mitjançant l'especulació, l'anàlisi conceptual, els experiments mentals o altres mètodes a priori.

-Física: la paraula física ve de fisi que significa "naturalesa" i de ica que significa "la ciència de". En grec la paraula fisiescriu "Φύσις" i la paraula icaescriu "ικα". La física és una ciència natural que estudia les propietats de l'espai, el temps, la matèria i l'energia, així com les seves interaccions. La física és una de les més antigues disciplines acadèmiques, potser la més antiga a través de la inclusió de l'astronomia. En els últims dos mil lennis, la física havia estat considerada sinònim de la filosofia, la química, i certes branques de la matemàtica i la biologia, però durant la Revolució Científica en el segle XVI va sorgir per convertir-se en una ciència moderna, única per dret propi .

-Geografia: la paraula geografia ve de geo que significa "terra" i de grafia que significa "descripció". En grec la paraula geoescriu "γη" i la paraula grafiaescriu "γραΦη". La geografia és la ciència que estudia la superfície terrestre, les societats que l'habiten i els territoris, paisatges, llocs o regions, que formen en relacionar-se entre si.



-Tecnologia: la paraula tecnologia ve de tecno que significa "art" i de logia que significa "ciència". En grec la paraula tecno s´escriu "τεχνη" i la paraula logia s´escriu "λογος". La tecnologia és el conjunt de coneixements tècnics, ordenats científicament, que permeten dissenyar i crear béns o serveis que faciliten l'adaptació al medi i satisfan les necessitats de les persones. Encara que hi ha moltes tecnologies molt diferents entre si, és freqüent utilitzar el terme en singular per referir-se a una d'elles o al conjunt de totes. Quan s'hi escriu amb majúscula, tecnologia pot referir tant a la disciplina teòrica que estudia els sabers comuns a totes les tecnologies, com a educació tecnològica, la disciplina escolar abocada a la familiarització amb les tecnologies més importants.

No hay comentarios: