miércoles, 17 de junio de 2009

Les guerres del Peloponès




En l´últim post de l´any vos vaig a parlar de les guerres del Peloponès. El factor que va desencadenar aquestes guerres fou un conflicte sorgit a l´illa de Corcira entre els atenesos i els espartans.

La primera part d´aquesta guerra es va desenvolupar a l´Àtica, amb un resultat favorable a Atenes. Va ser dirigida, en gran part, per Pèricles, que va morir l´any 429 aC, víctima de la pesta.

Un cop mort Pèricles, es va posar en evidència la decadència de l´esperit de lluita dels atenesos. L´escenari de la guerra es va tralladar a Sicília, on el general atenès Alcibíades va fracassar en la seva estratègia militar. Esparta va ser-ne la gran vencedora.

En la tercera fase de la guerra, les ciutats jòniques es van rebel.lar contra Atenes i amb el supòrt d´Esparta van obligar Atenes a rendir-se sense condicions.

A Atenes es va instal.lar un govern oligàrquic, amb la finalitat de revisar la constitució. Va fracassar per la seva duresa i, després d´una guerra civil, el 403 aC, la democràcia s´hi va restaurar.

1 comentario:

Neo! dijo...

Molt bé m'agrada molt el teu post