lunes, 8 de julio de 2013

COM ANEM EN ZOOLOGIA?

Sempre em preguntava el perquè de certes paraules. Anem a veure tres etimologies curioses d'animals.

1.- Libèl.lula :  ( del llatí libellula, que és un diminutiu de libella, que a la vegada és un diminutiu de libra, "balança).

  Pareix que la relació entre aquest insecte i una balança es deu a la manera que té de mantenir l'equilibri en l'aire. En aquesta foto es veu perfectament.
En anglès es diu dragonfly (drac que vola), en alemany libelle, en italià libellula i en francès libellule.

¿Qui no recorda la famosa pel.lícula de Kevin Costner?

 2.- Papallona: ( del llatí papilio, que significa tenda de campanya i també papallona). És molt probable que el segon significat es dega a la comparació entre els batecs de la papallona amb el tendal afectat pel vent.

En altres idiomes seguix sent molt curiosa l'etimologia. En anglès es diu butterfly (el  diccionario Oxford conjetura que prové del antic holandès boterschijte i que dona compte del paregut entre els excrements de l'insecte i la mantequilla), en gallec és diu bolboreta ( del llatí belbellita, format de bellus, bonic), en francès papillon, i molt simpàtic és l'orígen de la paraula castellana mariposa ( els nens perseguien les papallones pel convenciment que portaven l'ànima de la Verge Maria i quan les aconseguien els cridaven: "Maria, posa!"

¿Qui no ha ballat el famós Vals de las mariposas?        

3.- Rata- penada: (del llatí rata pennata, rata amb plomes). També hi ha una altra paraula muricec, de la mateixa etimologia que el castellà murciélago, que són una metàtesi històrica de "murciégalo", que prové del llatí mus (ratolí) i caeculus (diminutiu de caecus, "ceg").

En altres idiomes aquest terme també és una paraula composta, en alemany fledermause, "ratolí que vola";
en francès chauve-souris, "ratolí calb); en euskera sagu zahar, "ratolí vell"; els xinesos l'anomenen sein-shii, "ratolí celestial". En canvi els anglesos tenen una paraula simple, bat.

¿Algú veu similituts entre aquesta rata-penada i el  Lamborghini Murciélago?



 








Bibliografía:    - http: //es.wiktionary.org
                      - http: // es.wikipedia.org/wiki
                      - http: //www.elmundo.es/larevista/num158/textos/libe.html
                      - http: // etimsvirtuals.blogspot.com.es

1 comentario:

merleta dijo...

Una entrada plena de recursos. Quins records els del vals!!