lunes, 22 de julio de 2013

Més enllà de la lluna i els estels

L'estiu és, normalment, l'època en la qual ens trobem lliures, aprofitem per fer coses que les tasques quotidianes no ens permeten. Una d'aquestes activitats podria ser l'astronomia, el fet que la feina ens obligue a matinar impedeix que de normal ens pugam quedar fins tard observant els astres.

La mateixa paraula astronomia té arrels clàssiques, deriva del grec  άστρον  «estel» i νόμος  «regla, norma»).L'astronomia és la ciència que estudia l'orige, evolució, etc. de tots els cossos celests.


Altra paraula relacionada amb l'astronomia és cometa. Un cometa és un cos celest de forma irregular compost de pols i gels de diversa composició, que segueix una òrbita molt excèntrica al voltant del Sol i, en aproximar-s'hi desenvolupa una cua o dues. Etimològicament prové del grec κομήτης, el significat del qual es "cabellera".

Acabarem aquest post amb un instrument més terrenal, el telescopi, gràcies al qual podem observar altres realitats. El telescopi és un instrument òptic per observar objectes llunyans, especialment els cossos celests.
Etimològicament aquesta paraula prové del grec  τηλε 'lluny' y σκοπέω, 'observar'.

Altres idiomes:

anglés: astronomy, comet, telescope
francés:  astronomie, comète, télescope
alemany: astronomie, kometen, teleskop


Bibliografía:

http://dlc.iec.cat/
http://es.wikipedia.org.
Diccionario Griego-español, J.M. Pabón, Vox.


2 comentarios:

merleta dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
merleta dijo...

Estic llegint el teu post davant d'una lluna plena que fa goig. El cel que ha inspirat la teua entrada està ple de màgia.