miércoles, 22 de mayo de 2013

Instruments de l'odontologia





En l’odontologia, com en la resta de disciplines mèdiques, són abundants els tecnicismes d’origen grecollatí : endodòncia, periodontitis, piorrea, ortodòncia... No parlarem ací de les afeccions dentals sinó d’algunes de les eines que tanta impressió ens donen quan anem a la consulta del dentista.

-         El cisell s’utilitza per tallar l’esmalt o allisar les parets cavitàries accessibles a instrumental recte o quasi recte. L’origen d’aquesta paraula és la paraula del llatí vulgar *cisellum que provindria del llatí caesellum diminitiu de caesus participi de passat de caedere que significa tallar.
   El mateix origen tenen els mots francés i anglés respectivament ciseau i chisel. Mentre que la paraula castellana cincel, prové del verb scindere.
-         El periostòtom és l’aparell utilitzat per a la secció i despreniment del periosti. Aquesta paraula prové del grec i està composta de περί ( al voltant), ὀστέον (os) i τομή (tall).
-         El legra és un instrument utilitzat per eliminar els teixits malalts dels maxil·lars. El seu origen és la paraula llatina ligula que significa cullereta. De fet cullereta quirúrgica o de legrat o cureta són altres denominacions per a aquest aparell. Tant en anglés ocm en francés aquest utensili és denominat curette,  l'origen del qual és també el llatí, en concret prové de curare.

Bibliografia
http://dlc.iec.cat/index.html
http://www.rae.es/rae.html
http://etymonline.com/index.php
http://dicciomed.eusal.es/
http://etimologias.dechile.net/

No hay comentarios: